Bombardier regionálním partnerem Jersey European Airways

TORONTO 17.března (PROTEXT/Business Wire)

Společnost jersey European Airways z hrabství Exeter ve Spojeném království koupí 15 nových letadel Bombardier Aerospace pro regionální aerolinku ve velké obchodní transakci, která zahrnuje tři modely nejnovější řady turbovrtulových letadel Dash 8 Q a dále trysková letadla Canadair Regional Jet (R) plus leasing dvou použitých letadel řady Dash 8 (R).

Obchod zahrnuje tři 37místná letadla Q200, čtyři 50místná letadla Q300, čtyři 78místná letadla A400 a čtyři 50místná letadla řady CRJ Series 200. Má hodnotu přibližně 250 miliónů USD (380 miliónů CAD resp. 150 miliónů GBP).

Touto zakázkou se Jersey European stává prvním kupcem letadla Q400 ve Spojeném království a šestou evropskou aerolinkou, která si objednala toto letadlo nové generace.

"Tato transakce znamená významnou investici do našich regionálních služeb a získáme tak moderní flotilu, se kterou vstoupíme do nového tisíciletí," uvedl Barry Perrot, generální ředitel (CEO) společnosti Jersey European Airways. "Velmi na nás zapůsobil vynikající systém pro potlačování hluku a vibrací NVS v letadlech řady Q. Zajistí našim cestujícím bezprecedentně nízkou hladinu hluku a vibrací v kabině." Při výběru letadla Q400 byla důležitým faktorem jeho rychlost 350 uzlů (402 mil) za hodinu, řekl.

Letadla řady Q vyžadují standardní kvalifikaci posádek (CCQ), a společnost Jersey European Airways tak získá značné ekonomické výhody, protože piloti budou oprávněni pilotovat všechny tři modely v její flotile s jen minimálními nároky na výcvik.

Modely Q nahradí ve flotile Jersey European Airways letadla Fokker F-27 a Shorts SD360, zatímco letadlo CRJ doplní větší trysková letadla aerolinky. Dodávka všech 15 letadel Bombardier Aerospace rozšíří flotilu Jersey European Airways o 40 procent na 33 letadel a obdobně se zvýší i počet sedadel.

"Díky známé oblíbenosti letadel Canadair Regional Jet u cestujících se ideálně hodí pro náš plán linek," dodal Perrot. "Canadair Jet nám umožní dále rozvíjet velmi hospodárně naše delší trasy na menší trhy." Letadla CRJ budou také používána na nových trasách do terminálu Air France na pařížském letišti Charles de Gaulle. Jersey European je významným franšísinkovým partnerem Air France.

Pan Perrot připomněl výrazné britské zastoupení v letadlech Bombardier. Systém NVS byl vyvinut společně společností Bombardier a cambridgskou Ultra Electronics of Cambridge, zatímco Shorts se sídlem v Belfastu, dceřiná společnost Bombardier Aerospace, je předním dodavatelem pro program regionálních tryskových letadel Canadair. Jersey European přepraví do Belfastu a z něho více pasažérů než kterákoli jiná letecká společnost.

"Jsme extrémně poctěni důvěrou společnosti Jersey European Airways v naše turbovrtulová letadla řady Q a že se stanou šestým evropským zákazníkem našich nových letadel Q400. Těšíme se na dlouhodobé partnerství v poskytování bezpečné, spolehlivé, pohodlné a hospodárné letecké dopravy v příštích letech," uvedl John Howarth, vicepresident pro mezinárodní prodej v divizi Regional Aircraft společnosti Bombardier Aerospace.

"Tato objednávka je potvrzením našeho přesvědčení, že trh dopravních letadel požaduje jak trysková, tak turbovrtulová letadla a že existuje a ještě dost dlouho do budoucnosti bude existovat solidní trh pro turbovrtulová letadla. Jsme hrdi na to, že máme dalšího nového provozovatele našich letadel Q200, Q300 a Q400 a řady CRJ," dodal Howarth.

Nová řada letadel Q bude uvedena do provozu u Jersey European Airways v říjnu 1999, přičemž všechna letadla řady Q budou dodána do třetího čtvrtletí roku 2001. Dodávky letadel Canadair Regional Jet budou dokončeny počátkem roku 2001.

Jersey European Airways koupí dvě použitá letadla Dash 8 řady 300 v červnu a červenci roku 1999, aby tak překlenula období, než bude dokončeno dodání nových letadel.

Jersey European Airways v současné době létá na 17 míst ve Spojeném království, Irsku a Channel Islands a také na pařížské letiště Charles de Gaulle, do Toulouse a do Lyonu. Ve fiskálním roce 1997/1998 se obrat společnosti zvýšil o 44 procent na 135 miliónů liber.

Obchod Jersey Europena zvyšuje počet firemních objednávek na Canadair Regional Jet a Dash 8 na 632 a 572, čímž si tato letadla udržují svá prvenství v segmentech tryskových a turbovrtulových letadel určených pro regionální leteckou dopravu.

Bombardier Aerospace, pobočka společnosti Bombardier Inc., je na světě třetím největším výrobcem civilních letadel a své provozy má ve třech zemích. Bombardier Aerospace je jedničkou na trhu regionální přepravy s letadly s kapacitou od 20 do 70 cestujících a nabízí kompletní rodiny turbovrtulových a tryskových letadel pro regionální dopravu. Má v této branži největší sortiment obchodních tryskových letadel, přičemž nabízí jak plné, tak částečné vlastnictví, a vyrábí také protipožární a námořní letadla. Poskytuje podnikům, regionálním aerolinkám a vojenským zákazníkům technické služby, údržbu letadel a výcvik pilotů.

Bombardier Inc. je kanadská společnost, která působí na poli letectví, zařízení pro železniční dopravu, výrobků pro rekreaci, finančních služeb a služeb spojených s jejími výrobky a hlavními obory podnikání. Má své výrobní závody v 11 zemích Severní Ameriky a Evropy a více než 88 procent jejích příjmů vzniká mimo Kanadu. Příjmy za fiskální rok do 31.ledna 1998 dosáhly 8,5 miliardy USD.

(R) Registrované obchodní značky společnosti Bombardier Inc.

Poznámka pro editory: fotografie je možné získat na adrese www.aero.bombardier.com/htmen/F15.htm

KONTAKT: Bombardier Aerospace

Colin Fisher, 416/375-3030

nebo

Bombardier Inc.

Catherine Chase, 514/855-7980

Internetová adresa: www.aero.bombardier.com

KLÍČOVÉ SLOVO: NEW YORK

KLÍČOVÉ SLOVO ODVĚTVÍ: AEROSPACE/DEFENSE TRANSPORTATION TRAVEL/AIRLINE

Opakování znění: New York 212-752-9600 nebo 800-221-2462; Boston 617-236- 4266 nebo 800-225-2030; SF 415-986-4422 nebo 800- 227-0845; LA 310- 820-9473

Today's News On The Net - Business Wire's full file on the Interne s odkazy na vaši domovskou stránku.

URL: http://www.businesswire.com

Keywords Bombardier