CGTN: Proč se čínská armáda těší tak velké podpoře lidu

V letošním roce postihly Čínu dvě velké katastrofy, a to pandemie COVID-19 a katastrofické záplavy v údolí řeky Jang-c'-ťiang, které byly největší za více než 20 let. Při odstraňování následků těchto katastrof hrála důležitou roli čínská armáda.

Čínská armáda, oficiálně označovaná jako Čínská lidová osvobozenecká armáda (PLA - Chinese People's Liberation Army) je v místních obyvatelích hluboce zakořeněna a udržuje si s nimi pevné vazby již od svého vzniku před 93 lety.

„Čínská lidová osvobozenecká armáda by měla být vždy součástí lidí, pracovat v jejich prospěch, udržovat s nimi těsné vazby a sdílet s nimi dobré i špatné časy," řekl čínský prezident Si Ťin-pching ve svém projevu u příležitosti oslav 90. výročí založení Čínské lidové osvobozenecké armády, 1. srpna 2017.

„Lidová armáda musí jít všude tam, kde jsou nepřátelé a nebezpečí," zdůraznil.

A přesně to letos čínská armáda dělá - spolu s civilisty bojuje ve „válce lidu" proti COVID-19 a povodním.

'Nikdy neustupovat'

Poté co ve Wu-chanu, čínském epicentru, propukla epidemie nového koronaviru, bylo do tří místních nemocnic posláno kolem 4 tisíc vojenských zdravotníků, kteří v době od ledna do dubna léčili přes 7000 pacientů a zachránili mnoho lidských životů.

„My, Čínská lidová osvobozenecká armáda, přísaháme, že před epidemií nikdy neustoupíme a budeme chránit mír a zdraví našich lidí," řekla Ma Ling, vojenská zdravotnice, která sloužila na jednotce intenzivní péče nemocnice Chuo-šen-šan ve Wu-chanu.

Po splnění mise se vojenští zdravotníci dočkali ocenění od prezidenta Si Ťin-pchinga, který je také generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny a předsedou místní Ústřední vojenské komise. Ve svém projevu, prezident Si Ťin-pching řekl, že epidemie byla pro armádu „válečnou zkouškou" a že vojáci v této válce zvítězili díky pevné víře, špičkovým vědeckým a výzkumným schopnostem a velkým osobním obětem.

Ochrana obyvatelstva

V létě pak tisíce vojáků Čínské lidové osvobozenecké armády vyrazilo na novou misi jejímž cílem bylo bojovat s dalším nebezpečným nepřítelem - povodněmi v několika provinciích podél řeky Jang-c'-ťiang a kolem přilehlých jezer, které byly stejně ničivé jako povodně v roce 1998.

Prezident Si Ťin-pching vyzval síly Čínské lidové osvobozenecké armády a Ozbrojených lidových milicí (PAP) k aktivní účasti na záchranných operacích a pomoci při odstraňování ničivých následků povodní.

„Jsme lidová armáda a měli bychom být v této chvíli v první linii," řekl Siao Šuaj, člen Ozbrojených lidových milicí (PAP) v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny.

Čang Chung-ping, úředník místní samosprávy ve východočínské provincii An-chuej, vojáky a důstojníky, kteří bojovali s povodní, nazval „opravdovou lidovou armádou."

„Jakmile armáda dorazí, lidé se cítí v klidu a v bezpečí," řekl Čang.

V době, kdy se Čína snaží budovat silnou armádu, prezident Si Ťin-pching vyzval k dodržování základní zásady Čínské lidové osvobozenecké armády - „sloužit lidem srdcem i duší".

Čínská lidová osvobozenecká armáda musí „s lidmi prožít jejich nejtěžší chvíle" a musí být armádou, kterou „lidé budou mít rádi, budou jí věřit a podporovat," dodal prezident Si Ťin-pching.

Video - https://www.youtube.com/watch?v=gE1HnP04k5M

Kontakt pro média: Jiang Simin, jiang.simin@cgtn.com, +86 18826553286

Keywords Čína-armáda-CGTN

Region