Papežovo mimořádné požehnání Urbi et Orbi

Praha 25. března 2020 (PROTEXT)

Papež František udělí v pátek 27. března před vatikánskou bazilikou sv. Petra mimořádné požehnání Urbi et Orbi. Na náměstí kvůli karanténě pro veřejnost zcela uzavřeném bude předsedat eucharistické adoraci, kterou zakončí požehnáním.

Požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu) uděluje papež pouze o Vánocích a Velikonocích. Bývá spojeno s jeho promluvou a pozdravem věřícím v mnoha jazycích. Jak píše agentura Reuters, souvisí papežovo nečekané rozhodnutí porušit tradici a udělit požehnání i mimo velké svátky se současnou těžkou situací Itálie. Modlitební zastavení na Náměstí svatého Petra, papežovu promluvu, adoraci a mimořádné požehnání bude v pátek 27. března od 18:00 hodin vysílat v přímém přenosu televize Noe.

Svou iniciativu oznámil papež František 22. března při polední modlitbě Anděl Páně. Hlava katolické církve o nedělích běžně promlouvá z okna Apoštolského paláce k poutníkům shromážděným na Svatopetrském náměstí, v době koronavirové pandemie ho mohou věřící sledovat v televizním přenosu z knihovny tohoto paláce, u nás ve vysílání televize Noe. Papež rovněž vyzval křesťany všech vyznání, aby se ve středu 25. března v poledne připojili ke společné modlitbě Otče náš. "Na virovou pandemii chceme odpovědět všeobecností modlitby, soucitu a laskavosti," řekl papež mimo jiné v pozvání ke společné modlitbě a dodal: "Zůstaňme sjednoceni. Dejme pocítit svojí blízkost těm nejosamocenějším a nejvíce zkoušeným lidem, svoji blízkost všem." Také televize Noe se k této modlitbě připojí.

V době karantény vysílá televize Noe od pondělí do pátku v 07:00 ráno rovněž papežskou bohoslužbu z kaple Domu sv. Marty ve Vatikánu a vždy v poledne mši svatou z kaple ostravského studia Telepace. V některých dnech vysílá ještě bohoslužbu z kaple Telepace navečer v 18:00 hodin a v neděli v 10:30 dopoledne.

Další program televize Noe najdete na webu tvnoe.cz.

Kontakt:

Ing. Renáta Skřivánková

propagace televize Noe

e-mail: skrivankova@telepace.cz

TELEPACE s.r.o.

Kostelní nám. 1839/2, 702 00 Ostrava

Keywords ČR-církve-koronavirus-média-papež-televize-TV Noe-firmy-TELEPACE

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Health service
Politics, public administration and courts
Media, society and lifestyle