Boom studentských bytů v UK, garance i pro Čechy

Praha 18. března 2020 (PROTEXT)

- Počet vysokoškoláků ve Velké Británii od roku 2021 poroste.

- Studentské byty jsou nejvyhledávanější formou ubytování po celou dobu studia, konstatuje odborná studie vývoje studentského bydlení v UK pro tento rok.

- Brexit se na vývoji studentského bydlení neprojeví, studenti z EU tvoří pouze malou část nájemců.

- Nájmy si vysokoškoláci zajišťují pro další školní rok nejčastěji do dubna, v některých městech podstatně dříve, 81 % studentů v Sheffieldu už o dva měsíce dříve.

- Sheffield je nejlikvidnějším městem v UK, prodej nemovitosti zde trvá 11 dnů.

- Investice do nákupu studentských bytů nabízí garanci výnosu z nájmu do 10 % ročně a možnost odkupu nemovitosti po pěti či deseti letech.

- Při výběru je nutné volit pouze prověřené nemovitosti v dobře lokalizovaných projektech, například na www.svetoverezidence.cz.

Britský realitní trh je po brexitu stále atraktivní, vykazuje růst a je dobrou příležitostí i pro české investory. Vyplývá to z odborných studií analyzujících trendy pro rok 2020. "Jedním ze sektorů, které budou v následujících letech jednoznačně růst, je studentské bydlení. Kromě jiných to aktuálně potvrdila studie renomované společnosti Knight Frank," připomíná Iveta Pauková, jednatelka společnosti RealCare Invest zajišťující garantované investování do zahraničních rezidenčních nemovitostí. Její slova potvrzují údaje studie Thomas Sanderson found o aktuálních prodejích nemovitostí ve Velké Británii. Vůbec nejlikvidnější lokality jsou Shefield (průměrná doba prodeje nemovitosti od jejího zveřejnění 11 dnů), Liverpool (14 dnů) nebo Birmingham (17 dnů).

Důležitým trendem pro rok 2020 bude kvůli demografické křivce výrazný nárůst vysokoškoláků ve Velké Británii, a to již od školního roku 2020/21. Spolu s tím se nadále bude zvyšovat poptávka po studentském bydlení. "Podílí se na tom fakt, že rekordních 38 % všech osmnáctiletých chce dále pokračovat ve studiu na vysoké škole. Jedním z rozhodujících faktorů při výběru univerzity je právě ubytování, a to z výrazné části v soukromých nájemních bytech. Mohou z toho těžit i čeští investoři nákupem nových studentských bytů s garantovaným výnosem z nájemného a možností zpětného odkupu po pěti, resp. deseti letech," doplňuje Pauková.

Například ve čtvrtém největším anglickém městě Sheffieldu si 81 % studentů zajišťuje ubytování na následující školní rok už do konce března. Zásadními kritérii je blízkost univerzity, vybavení projektu včetně možnosti parkování, společenského vyžití, dostupnost fit-centra apod. V takovém případě jsou studenti ochotni zaplatit i vyšší částky za nájem. Jedním z nejvyhledávanějších projektů jsou studentské byty projektu Lightbox, který je situován v samém centru města, hned vedle Sheffield Hallam University. Detaily jsou dostupné na www.svetoverezidence.cz zajišťovaného společností RealCare Invest.

Společnost Real Care Invest je první realitní společnost v České republice, která se zaměřuje na investice s garantovaným výnosem, aktivně vyhledává investiční příležitosti a prověřuje je. Zaměřujeme se především na nemovitosti v segmentu luxusních dovolených a wellness pobytů v Evropě a v Asii. Konkrétně na plážové rezidence, vila domy a apartmány s navazujícími hotelovými službami. Nabízí projekty, kde developer garantuje fixní zisk z pronájmu na 5 až 10 let.

Kontakt pro média:

Ladislav Pavlík

Communication manager

pr@realcareinvest.com

www.svetoverezidence.cz

Keywords ČR-Británie-EU-reality-byty-trh-školy-vysoké-firmy-RealCare Invest

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Building industry, housing and real property
Science, education and school system
Politics, public administration and courts
Business, marketing