ČEB podpořila významný zahraniční projekt skupiny CSG, unikátní výcvikové centrum pilotů na Slovensku

Praha 19. prosince 2019 (PROTEXT)

Česká exportní banka (ČEB) se podílí na financování výstavby výcvikového centra pro letový a pozemní personál vrtulníkové techniky na východním Slovensku. ČEB společnostem holdingu Czechoslovak Group (CSG) poskytla významnou část financování na vybudování Slovak Training Academy (STA), která u letiště ve slovenských Košicích poskytuje unikátní služby výcviku pro letový i pozemní personál vrtulníkového letectva. STA má flotilu desítek vrtulníků včetně známého amerického typu UH-60 Black Hawk.

"Holding CSG jako český exportér vybudoval na Slovensku nejmodernější zařízení svého druhu v Evropě, naše banka k tomu přispěla poskytnutím úvěru na investici v zahraničí," vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný a dodává: "Skupina CSG a jeho firmy jsou významný český exportér zboží a služeb. Jsme rádi, že naše podpora dále prohloubí její exportní potenciál."

Sám holding CSG zafinancoval projekt částkou v řádu desítek milionů USD. "Z toho jsme si na některé položky půjčili v České exportní bance. Podpora státních institucí nemá jen finanční význam, znamená pro projekt i cennou referenci," uvádí ředitel divize CSG Aerospace Aleš Klepek.

ČEB financování příslušné fáze projektu zahájila letos na podzim, ovšem počátky budování výcvikového centra STA v Košicích spadají už do roku 2017. Na tamním letišti se tak dnes nachází působivá vrtulníková flota. Nejpočetnější část tvoří lehké výcvikové vrtulníky, STA však disponuje jako jediný civilní provozovatel v Evropě i slavnými vrtulníky UH-60 Black Hawk střední kategorie, které slouží u armád, letectev a dalších bezpečnostních složek desítek zemí.

STA na košickém letišti zajišťuje jak základní výcvik osádek vrtulníků, tak speciální výcvik pro jednotlivé druhy strojů. Výcvikové programy mohou být uzpůsobeny pro civilní zákazníky, ale i pro armádní a další bezpečnostní složky. STA již navázala spolupráci s mnoha zahraničními partnery včetně USA a je připravena kooperovat i s Českou republikou v rámci zajištění výcviku pilotů pro nové helikoptéry zakoupené pro českou armádu.

Kontakt:

Ing. Jaroslav Martínek

PP Partners Prague

www.pppartners.cz

Keywords ČR-Slovensko-banky-letectví-ČEB

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Automotive industry, transport and machinery
Finance, economics

RECEIVING PRESS RELEASES