Nucená konverze porušující lidská práva se stává mezinárodním problémem

Praha 3. prosince 2019 (PROTEXT)

Centrum pro studium nových náboženství (CESNUR) se sídlem v Itálii a Lidská práva bez hranic (HRWF) sídlící v Belgii pořádaly 29. listopadu seminář o lidských právech s názvem "Nesnášenlivost a diskriminace nových náboženských hnutí: Mezinárodní problém".

Tento seminář, který se konal v Soulu v Jižní Koreji, byl věnován ochraně práv náboženských menšin před majoritními skupinami, konkrétně v souvislosti se situací v oblasti porušování lidských práv, jako je nucená konverze, k níž došlo v Koreji.

Nucená konverze, známá také jako "deprogramování", je sociálním problémem, který způsobuje porušování lidských práv unášením a zadržováním příslušníků náboženských skupin označených jejich odpůrci jako "kulty", aby je přinutili ustoupit od víry.

Více než 80 účastníků, včetně právních expertů, novinářů a zástupců občanské společnosti, zhodnotilo současnou situaci nucené konverze a diskutovalo o řešeních na ochranu svobodného vyznání víry a lidských práv, které se staly normou pro mezinárodní společnost.

Massimo Introvigne, generální ředitel CESNUR a italský sociolog, zdůraznil, že nucená konverze se provádí prostřednictvím hlavního proudu se slovy: "Korejští deprogramátoři jsou specializovaní pastoři z hlavních církví, většina z nich jsou presbyteriáni."

"Prostesty připomínající si oběti nucených konverzí byly zmíněny ve zprávě amerického Ministerstva pro náboženskou svobodu z roku 2019, včetně porušení svobody vyznání v roce 2018. Nicméně jsou známé i nové případy 'deprogramování' dokonce i po jejich smrti," kritizuje.

Co se týče mnohodimenzionální strategie k vyřešení tohoto fenoménu, Willy Fautré, zakladatel a ředitel HRWF, uvedl několik návrhů; poukázání na zodpovědnost představitelů presbyteriánské církve, kteří tolerují, schvalují a dokonce možná podporují podobné praktiky; rozvoj obhajoby v OSN a v dalších orgánech obhajujících svobodu náboženství a vyznání; stíhání těch, kteří pobízí k činnostem únosů a věznění obětí.

V otevřeném dopise podepsaném 15 mezinárodními nevládními organizacemi, včetně CAP-LC a HRWF, bylo jihokorejskému prezidentovi Moon Jae Inovi dne 24. července řečeno: "Jižní Korea může být skutečně poslední demokratickou zemí na světě, v níž je deprogramování stále tolerováno." Prezident byl dále požádán, aby "důkladně vyšetřil obvinění z násilného deprogramování, zastavil tuto ohavnou praktiku a považoval zodpovědné osoby za plně odpovědné."

Mezitím byla Jižní Korea dne 17. října zvolena do funkce pátého funkčního období v Radě OSN pro lidská práva. Mise Jižní Koreje při OSN uvedla, že se plánuje "podílet na mezinárodním úsilí o řešení krizí v oblasti lidských práv na celém světě". Účastníci vyzvali korejskou vládu, aby reagovala na otázku nucené konverze, která stále ohrožuje lidská práva jejího lidu.

Keywords ČR-Korea-OSN-právo-víra-menšiny-lidská-CESNUR

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts