Zimní Srdíčkové dny

S pomalu přicházející zimou se blíží zimní Srdíčkové dny, tradiční veřejná sbírka na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi.

Zimní Srdíčkové dny se konají v týdnu od 2. do 6. prosince po celé naší republice. Od dobrovolníků si můžete tentokrát zakoupit různobarevné propisovací tužky, magnetické barevné kolíčky nebo silikonové náramky. Za pouhých 30 Kč můžete sobě nebo svým blízkých udělat radost, a navíc pomůžete rodinám s vážně nemocnými dětmi.

Tváří zimních Srdíčkových dnů 2019 je krásný, blonďatý chlapeček Matýsek. I když mu jsou čtyři roky, nemluví a chová se tak nějak jinak. Do roku a půl bylo všechno v pořádku. V tu dobu maminka začala pozorovat, že se její syn projevuje divně a svěřila se doktorce. Ta však tvrdila, že je všechno v pořádku. Chlapeček dokonce začal žvatlat, a tak maminka doufala, že její syn všechno dožene. Když mu byly dva roky, spadl ze čtyřmetrové výšky. Vyděšená maminka ho nechala okamžitě vyšetřit, ale lékaři u něho neobjevili žádná zranění. Bylo to veliké štěstí. Jenže maminka pozorovala, že její syn postupně přestává žvatlat a uzavírá se před ostatními lidmi. Některé přijímá, jiné odmítá. Nakonec zašla maminka s Matýskem k neurologovi a ten po delším vyšetření konstatoval, že Matýsek trpí dětským autismem s dysfázii řeči. Od té doby věnuje maminka veškerý svůj čas synovi. Matýsek cvičí řeč s terapeutkou, dochází na speciální techniku, zvanou biofeedback, která aktivuje veškerá centra v mozku. To všechno musí maminka platit, protože žádnou z těchto terapií pojišťovny nehradí. Přitom Matýska všechny posouvají nesmírně kupředu. Proto se maminka, která kvůli nemoci svého syna nemůže chodit do práce, obrací na neziskové organizace s prosbou o pomoc. Důležité je, abychom si my ostatní uvědomili, že autistické děti nejsou nevychované, jak by se občas mohlo zdát, jsou prostě jiné a potřebují naše pochopení.

Přispějte Matýskovi a dalším vážně nemocným dětem a kupte si od dobrovolníků některý ze sbírkových předmětů v rámci zimních Srdíčkových dnů. A pokud dobrovolníky nepotkáte, můžete zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM60 na číslo 8 77 77. Můžete také zaslat libovolný příspěvek na sbírkový účet 83297339/0800. Moc Vám za Vaši pomoc děkujeme.

Kontakt:

MgA. Maria Křepelková - ředitelka Život dětem o.p.s.

e-mail: maria.krepelkova@zivotdetem.cz

Keywords ČR-sociální-zdraví-děti-charita-Život dětem