Evropské turné 2020. Maxim Vengerov & Arménský státní symfonický orchestr

Praha 14. listopadu 2019 (PROTEXT)

V rámci evropského turné zavítá 19. ledna do Prahy špičkový houslista a držitel ceny Grammy Maxim Vengerov.

Vystoupí v Rudolfinu společně s Arménským státním symfonickým orchestrem (ASSO) pod taktovkou jeho zakladatele a hlavního dirigenta Sergeje Smbatyana. Pořadatelem turné po osmi evropských městech je Evropská nadace pro kulturu spolu s Arménským státním symfonickým orchestrem.

Pražskému publiku Vengerov předvede krásu a sílu své techniky v nejpopulárnějších skladbách houslového repertoáru - zazní Bruchův Houslový koncert č. 1 g moll a Ravelův Cikán (Tzigane). V provedení jednoho z nejlepších houslistů světa se posluchači mohou těšit také na Barcarolu pro housle a orchestr, jejímž autorem je současný americko-maltský skladatel Alexey Shor.

Publikum jistě ocení i uvedení Symfonie č. 2 Osud člověka od Johna Ter-Tadevosyana v evropské premiéře. Dílo pojednává o vzestupech a pádech života, o jedinečné lidské schopnosti vydržet rány osudu a bojovat tváří v tvář s jeho nepřízní ve snaze o lepší budoucnost. Maxim Vengerov účinkoval v České republice pouze dvakrát - na Pražském jaru v roce 1999 a naposledy v roce 2017 za doprovodu Toronto Symphony Orchestra.

Maxim Vengerov hraje na velice vzácný nástroj - Stradivariho housle z roku 1727, pojmenované po francouzském houslistovi, dirigentovi a skladateli Kreutzerovi.

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v pokladnách Rudolfina nebo na TicketStream

Informace o koncertu zde: https://orchestras.eu/cz/koncert/rudolfinum-program/ (concerts and choral workshops)

Organizátoři koncertu:

Evropská nadace pro kulturu (European Foundation for Support of Culture) www.eufsc.eu, Arménský státní symfonický orchestr (Armenian State Symphony Orchestra) www.armsymphony.am

Kontakt:

icmconcertagency.eu@gmail.com