Noc vědců letos navštívila také průmysl

Dolní Dobrouč (Ústeckoorlicko) 30. září 2019 (PROTEXT)

Noc vědců je celosvětová akce pro podporu a popularizaci vědy, které se účastní i řada českých univerzit a vědeckých institucí. Letos zavítala i do hájemství průmyslu, když se během Noci vědců otevřelo pro návštěvníky výzkumné centrum východočeské farmaceutické firmy Contipro.

Průmysl často z vědy čerpá pouze ve prospěch vlastního vývoje nových produktů, které následně monetizuje. Ne každá firma ale musí nutně fungovat podle zaběhlého modelu. Právě Contipro se totiž zabývá i základním výzkumem lidských buněk a tkání a vyvíjí nejen nové produkty pro medicínu a farmacii, ale také nové biokompatibilní materiály pro budoucí potenciální využití.

Možná i proto letos Contipro dostalo svolení přidat se ke stále populárnější Noci vědců a ojedinělým způsobem tak reprezentovat český průmysl, že také on to myslí s vědou vážně a že pro ni něco reálně dělá. Špičkově vybavené laboratoře v Dolní Dobrouči v současnosti obývá více než 120 profesionálů, z nichž se hned 30 zapojilo přímo do tvorby zábavného a poučného programu pro všechny zájemce.

"Noc vědců v Contipru byla exkluzivní. Děkuji za možnost nahlédnout mezi vědce, prohlédnout si jejich pracoviště, mnohé se dozvědět i dokonce vyzkoušet," netajila se svou spokojeností návštěvnice Martina. Vědci z Contipra nechali účastníky akce nahlédnout především do oblastí nanotechnologií pro medicínu, výzkumu buněk a procesů v kůži nebo vývoje polymerů. Každý měl možnost osahat si přístroje a materiály a stát se aspoň na chvíli vědcem. Při Noci vědců v Contipru k tomu nebylo potřeba jenom snít.

Contipro je ryze česká společnost, která se od roku 1990 věnuje biotechnologické výrobě kyseliny hyaluronové pro farmacii a kosmetiku. Jejím největším zájmem je hledat další potenciál, kde se tato multifunkční a zároveň tělu vlastní látka může uplatnit.

Více informací o Contipru najdete na www.contipro.cz

Kontaktní osoba pro novináře:

Mgr. Ondřej Jireš

Mob.: +420 605 737 126

E-mail: ondrej.jires@contipro.com

Contipro a.s., Dolní Dobrouč 401, 561 02

www.contipro.cz

Keywords ČR-věda-průmysl-farmacie-firmy-Contipro

Region
Pardubice region

Science, education and school system
Finance, economics