Nezisková organizace Helppes přišla o značku spolehlivosti

Praha 11. září 2019 (PROTEXT)

Rada pro hodnocení spolehlivosti, kterou zaštiťuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, se rozhodla odejmout neziskové organizaci Helppes - Centrum výcviku psů pro postižené o.p.s. značku Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Organizace přestala naplňovat pravidla transparentnosti spojená s udělením značky.

Značka spolehlivosti je udělována od roku 2014 a doposud ji získalo více než 30 organizací, které o ni zažádaly a při přísném hodnocení splnily stanovené podmínky. Značka spolehlivosti potvrzuje především zdravé fungování organizace a transparentní nakládání s finančními prostředky dárců.

"Oceňujeme práci organizace Helppes i pomoc, které se od ní dostalo a dostává řadě lidem s postižením. Přesto jsme museli přistoupit k odejmutí značky spolehlivosti, protože organizace přestala splňovat požadavky kladené na průhledné financování. Konkrétně organizace nesplnila požadavek Rady pro hodnocení spolehlivosti, aby za rok 2018 zveřejnila podrobnější rozpis nákladů. Není tak jasné, jak organizace využila více než 14 milionů věnovaných na služby z 23 milionů korun celkových nákladů," komentuje rozhodnutí Rady pro hodnocení spolehlivosti její předsedkyně Miroslava Nebuželská.

"Značka je zárukou pro dárce i veřejnost, že neziskovka využívá darované peníze na své poslání a otevřeně informuje veřejnost o tom, co dělá," doplňuje Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, která značku spolehlivosti spravuje.

Za zavedením a postupným rozvojem značky spolehlivosti je podle Marka Šedivého snaha ukázat veřejnosti, že neziskové organizace chtějí pracovat transparentně. I bez opory v legislativě, například kvůli absenci zákona o statusu veřejné prospěšnosti, tak existuje v neziskovém sektoru vhodná forma seberegulace s cílem udržet a zlepšit jeho dobrou pověst.

Pokud se obecně prospěšná společnost Helppes rozhodne získat značku spolehlivosti zpět, má v případě splnění potřebných podmínek možnost o ni opět za dva roky požádat.

Kontakt:

Marek Šedivý, 603 154 999, email: sedivy@avpo.cz, www.znacka-spolehlivosti.cz