Sdílená ekonomika tlačí ceny dolů i v bankovnictví, projevuje se nižšími úroky

Praha 12. srpna 2019 (PROTEXT)

Nástup P2P platforem a automatizace se projevil výrazně ve všech oborech a spotřebitelské úvěry nejsou výjimkou. V České republice je nyní rozdíl mezi průměrnou sazbou spotřebitelských úvěrů na bankovním trhu a na trhu P2P úvěrů v podobě Zonky více než jeden procentní bod. Hlavním faktorem jsou nižší náklady díky využití moderních technologií a vyřízení online.

Vážený průměr sazeb, za něž získávají spotřebitelské úvěry klienti od bank, činil 8,37 % p.a. Stejný ukazatel má u Zonky, největší instituce, jež propojuje individuální investory a žadatele o půjčku v ČR, hodnotu 7,16 % p.a.

Fakt, že cenu se daří snižovat zejména díky vyšší efektivitě, a nikoli akceptováním vyššího rizika, ukazuje srovnání průměrného podílu nesplácených spotřebitelských úvěrů. Zatímco průměr na českém bankovním trhu činí aktuálně 4,21 %, u Zonky se pohyboval o polovinu níž, na úrovni 1,97 %.

"Podstatou většiny moderních platforem sdílené ekonomiky je, že velmi efektivně používají elektronické kanály a nástroje, jimiž propojují poptávku a nabídku. Díky tomu dosahují příznivých cen služeb. V případě propojování lidí, kteří chtějí investovat, a lidí, kteří si chtějí půjčit, se k tomu přidává i řízení a hodnocení rizik, které lze také do velké míry automatizovat," říká generální ředitel Zonky Pavel Novák. Platforma Zonky totiž každou žádost o půjčku prověřuje a těm schváleným následně přiřadí úrokovou sazbu dle rizikovosti.

Data k úrokovým sazbám a k procentu nesplácených spotřebitelských úvěrů v tiskové zprávě pocházejí z oficiální statistiky ČNB a od společnosti Zonky. Čísla se vztahují k měsíci červnu roku 2019.

Kontakt:

Kamil Chalupa