Festival Klášterní hudební slavnosti míří do finále!

Šumperk 17. července 2019 (PROTEXT)

Jana Boušková a Lukáš Klánský

Ensemble Frizzante Jiří Stivín Moravská filharmonie Olomouc Motýli Šumperk

Již 15 koncertů se uskutečnilo od začátku června v rámci Klášterních hudebních slavností v Olomouckém, Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Našlapaný program se blíží do finále a diváky ještě čeká open air Španělský večer s Carmen ve čtvrtek 18. 7. ve Šternberku. O týden později 26. 7. pak festival slavnostně zakončí Mše D-dur "Lužanská" A. Dvořáka.

Fanoušci festivalu si letos vychutnali um takových osobností, jako je harfenistka Jana Boušková, koncertní mistr Miroslav Vilímec či flétnový mág Jiří Stivín. Velkolepým zážitkem bylo pro návštěvníky uvedení Beethovenovy 9. symfonie s Ódou na radost Filharmonií Bohuslava Martinů pod taktovkou Leoše Svárovského, open air koncert pěveckého sboru Motýli Šumperk na zámku Velké Losiny, představení Moravské filharmonie Olomouc v Karlově Studánce či výkon Shulhoff Ensemble v klášterním kostele na Hedeči. Milovníci kvartetní hry mohli porovnat výkony a bezprostřednost skvělých Epoque Quartet a Prague Cello Quartet. Samozřejmostí byla i komorní vystoupení - vokálního Ensemble Frizzante, kytarového dua Siempre Nuevo či projektů kombinujících zpěv či akordeon s loutnou.

Vyvrcholením programu je v současné době probíhající "trojkoncert" mezzosopranistky Edity Adlerové se souborem La Magia del Flamenco. Jejich Španělský večer s Carmen zazní v Jeseníku, Karlově Studánce a ve Šternberku. Atrium bývalého augustiniánského kláštera poskytne koncertu pod širým nebem jedinečné kulisy.

V pátek 26. července festival v Klášterním kostele v Šumperku uzavře půvabná Mše D-dur "Lužanská" A. Dvořáka v podání všestranného Ensemble Inégal. Máme se na co těšit!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI se letos konají od 7. června do 26. července v Olomouckém, Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Festival zavítá do 14 měst a obcí, zorganizuje 18 koncertů, na nichž vystoupí přes 350 účinkujících. Patronkou festivalu se stala jedna z nejlepších světových harfistek Jana Boušková a záštitu nad festivalem převzal hejtman Olomouckého kraje pan Ladislav Okleštěk.

Vstupenky na koncerty lze zakoupit v obvyklých předprodejích, online na portálech Ticket Art a GoOut. Podrobný program festivalu je na www.klasternihudebnislavnosti.cz

Kontakt:

Štěpánka Šoupalová