Český samočistící nanonátěr chrání historickou památku u Toronta

Praha 12. července 2019 (PROTEXT)

Vynález českého vědce Ing. Jana Procházky, Ph.D. opět boduje za "Velkou louží"! Na šťastnou cestu lidem svítí nejen světlo majáku, ale celý maják září běloskvoucí čistotou do dálky.

Známá ikona města, maják Port Credit v Mississauga, je první historickou památkou v Kanadě, která je ošetřena speciálním ochranným samočistícím nátěrem FN NANO®. Tento nátěr zajišťuje, dlouhodobou ochranu povrchu před špínou a mikroorganismy. Ochranná vrstva však nejenom účinně a dlouhodobě zamezuje růstu řas a plísní, ale zároveň plní důležitou environmentální funkci - čistí okolní vzduch od nebezpečných látek.

Projektu, který realizovala česko-kanadská firma Ecotip, významně pomohl Generální konzulát České republiky v Torontu, který se dlouhodobě zasazuje, aby na kanadský trh byly zaváděny nové české technologie.

Použitá nátěrová technologie je založena na čistém a ekologicky velmi šetrném fyzikálním způsobu - fotokatalýze. Funkční nátěr FN NANO® využívá energii Slunce, kterou převádí na ekologický efekt přirovnatelný k horké plotýnce, která na sobě pálí špínu a škodlivé látky. Velmi silný samočistící efekt zajišťuje nulovou údržbu povrchu a nátěr tak udrží fasádu majáku dlouhodobě čistou i po dobu několik dekád.

Tento projekt je první v Kanadě, kdy byla technologie FN NANO® použita na historický památkový objekt.

V Evropě je již nátěr aplikován na fasády a historické budovy ve větší míře. Zároveň se používá i v interiérech a zdravotnických zařízeních, kde plní svoji funkci čističky vzduchu.

Nová eko-fasáda majáku vyčistí ročně přes pět set milionů kubických metrů vzduchu, a navíc zůstane dlouhodobě čistá. Toto spojení ekonomického a ekologického efektu je dosažitelné pouze pomocí této ryze české a jediné certifikované a praxí ověřené technologie FN NANO.

Více o samočistícím majáku - zahraniční média:

Tiskovou zprávu vydala společnost FN-NANO s.r.o.

Pro více informací se obracejte na: fn@fn-nano.com nebo

Blanka Zajíčková., mob.: +420 724 309 696, e-mail: zajickova@fn-nano.com

Keywords ČR-Kanada-chemie-památky-nanotechnologie-firmy-FN-NANO