Červnové TRADE NEWS: Afrika potřebuje partnerství

Praha 17. června 2019 (PROTEXT)

Čím dál víc českých exportérů si troufá na Čínu, Indii, jihovýchodní Asii a Latinskou Ameriku, ale vůči Africe stále zůstávají obezřetní. Proč je pro ně černý kontinent tvrdým oříškem a nečitelným teritoriem a jak se tam vyvarovat případných komplikací a uspět? Na to hledá odpověď červnové TRADE NEWS.

"Jejich obavám rozumím. Ostatně naše společnost již několik let podniká v Ghaně a ne vždy šlo všechno jako po másle, i když v kontaktu s místní administrativou striktně zdůrazňujeme svou apolitičnost. V Africe však stále ještě působí na vysokých vládních postech desítky bývalých absolventů československých vysokých škol a najdou se i pamětníci na doby, kdy do Ghany Čechoslováci dodávali velké investiční celky. Byla by škoda někdejší obchodní vazby neoživit. Přitom příležitosti jsou patrné na každém kroku," uvedl pro TRADE NEWS Karl Laryea, zakladatel a ředitel společnosti Knights.

"Ghana je stabilně rostoucí ekonomika a vláda se zavázala zvyšovat místní produkci. Pro české exportéry tak mohou být zajímavé příležitosti spočívající v dodávkách výrobních strojů, zařízení a technologií. Vláda se snaží všemožně podporovat průmysl, mj. prostřednictvím svého programu 'One District, One Factory' - 'továrna do každého okresu'. Pro vás to znamená, že lze očekávat výrazně rostoucí poptávku po souvisejících technologiích, strojích a know-how," řekl v souvislosti s hledáním příležitostí pro české firmy Vernon Quansah Obeng-Darko, expert financování obchodu v Société Générale.

"Rozvojové země není radno podceňovat ani v otázce kvality a bezpečnosti potravin. Jejich obchodníci a státní kontrolní orgány dobře znají standardy a legislativu Evropské unie a trvají na jejich dodržování i pro své trhy," varuje před podceňováním partnerů z třetího světa Hynek Vincenc, exportní manažer společnosti Hamé, které se podařilo etablovat v jednom z největších nigerijských obchodních řetězců.

Právě vycházející TRADE NEWS vás zavede také do Jihoafrické republiky, Angoly, Etiopie, Zambie, Pobřeží slonoviny nebo do Maroka. Jako obvykle v něm najdete další exkluzivní rozhovory, články, analýzy, původní infografiky i zkušenosti českých exportérů.

Třetí letošní vydání magazínu o obchodu a exportu vychází auditovaným tištěným nákladem 8200 kusů na 88 stranách. Již osmým rokem ho pro vás připravuje a vydává agentura ANTECOM jako magazín Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

TRADE NEWS je distribuován bezúplatně přímo k manažerům firem s rozhodující pravomocí. Zdaleka se nejedná pouze o členy AMSP ČR, ale také o další společnosti a instituce. Je připravován ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, agenturami CzechTrade a CzechInvest, dalšími institucemi podporujícími český vývoz, jako jsou například EGAP, ČEB, ČMZRB, ICC ČR, a s Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Více informací také na: www.itradenews.czwww.tradenews.cz

Kontakt:

ANTECOM s.r.o.