V ČESKÉM KRUMLOVĚ MAJÍ OTOČNÉ HLEDIŠTĚ, V KROMĚŘÍŽI NA REPUBLIKOVÉM FINÁLE DĚTSKÉ PORTY MĚLI OTOČNÉ ŽIDLE

Praha 21. května 2019 (PROTEXT)

V pátek a sobotu 17. - 18. května se v Kroměříži konalo republikové finále 28. ročníku Dětské Porty, největší dětské hudební soutěže v oblasti folk a country. Dětská Porta je jednou ze soutěží Pionýrského Sedmikvítku, jehož pořadatelem je spolek Pionýr. Republikové finále Dětské Porty organizovala letos již podruhé Olomoucko-zlínská krajská organizace (O-ZKOP). Celostátní soutěžní přehlídce předcházela série 12 oblastních kol po celé republice.

Páteční podvečer patřil již první soutěžní kategorii T - zpívajícím oddílům. Hned po nich na večerním koncertě vystoupili dřívější vítězové Dětské Porty - jako první Martina Trchová, druhá Martina Hrbková z brněnské kapely Přístav a do třetice Víťa Troníček z kapely Marien z Pardubic.

"Letos jsme pro diváky připravili zpestření v podobě otáčecích židlí. A musím říci, že se na nádvoří Starého pivovaru pěkně otáčeli nejenom soutěžící, ale i diváci," s úsměvem říká předsedkyně O-ZKOP Darina Zdráhalová.

Sobotní soutěžní den probíhal totiž hned na několika pódiích. Dopoledne soutěžili jednotlivci na Divadelní scéně a na Venkovní scéně na Velkém pódiu. Odpoledne se soutěž odehrávala už pouze na nádvoří Starého pivovaru, za to na dvou pódiích, kterým organizátoři pracovně říkali Malé a Velké. A to byl právě čas pro využití otočných židlí, které dodaly celému odpoledni dynamiku a diváci nepřišli ani o jedno vystoupení soutěžících hudebních skupin.

Mezitím, co porota ve složení Petr Balík Vohnout (za festival Porta), Brigita Vidimská (Folk rádio), Lubomír Vaňka (skupina Kofe@Vlna), Jan Kamír (firma Bluetech), muzikant Vojta Nosek a z kroměřížských zástupců stejně jako vloni Pavel Zrna (MÚ Kroměříž) a Jiří Kašík (Divadelní spolek Kroměříž) hodnotila výkony soutěžících, vystoupila na pódiu kapela Vodníci z Mohelnice, která se s Dětskou Portou mile rozloučila (její členové již nesplňují věkové kritérium pro tuto dětskou soutěž).

Soutěžilo se v devíti věkových kategoriích, v nichž se představili jednotlivci, dua i kapely a zvláštní kategorie - zpívající pionýrské oddíly. "Vítězové získali hlavní trofeje - vitrážové kytarky, které vyrobil Milan Šanda z Kroměříže, a každý z vítězů získal pozvánku na festival nebo koncert, který organizuje některý z partnerů," upozornila Jana Štěpánová, moderátorka, členka štábu Dětské Porty a členka spolupořádajícího Divadelního spolku Kroměříž. "Mezi festivaly je třeba na prvním místě jmenovat vystoupení na Portě, dále Mohelnický dostavník, Folkové Pomoraví, Festival Pod komínem, Folkování v Kroměříži či Zpívání u Stráníků."

Po oba dny byl vstup zdarma a pro všechny účastníky akce byl navíc, díky podpoře MěÚ v Kroměříži a Domu kultury, připraven i další bonus v podobě volného vstupu do Expozice Karla Kryla, kroměřížského rodáka.

Koncerty i soutěžní přehlídkou provázeli zkušení moderátoři Jana Štěpánová a Josef "Sandy" Nosek, který je redaktorem Českého Rozhlasu Olomouc.

Letošní republikové finále Dětské Porty podpořili starosta města Kroměříž Jaroslav Němec a krajský radní Miroslav Kašný, kteří nad ním převzali záštitu.

Mezi hlavními partnery akce byly především Městský úřad Kroměříž, sdružení Porta, Krajský úřad Zlínského kraje.

Dalšími partnery finále Dětské Porty byly firmy Bluetech, Pilana Zborovice a Nadace Život umělce. Mediálními partnery pak bylo Country rádio, Rádio Kroměříž, E-portýr, Rádio Junior, Folk Rádio, Folk time a Rádio Samson.

ikona Priloha TZ Pionýr Dětská Porta 2019

ikona Výsledková listina RF DP 2019