Olomouc bude díky Svátkům písní nepřeslechnutelná

Olomouc 21. května 2019 (PROTEXT)

SPO 2018 Cantabilka ZUŠ Hranice

Od úterý 28. května do neděle 2. června proběhne 47. ročník festivalu sborového zpěvu Svátky písní Olomouc. Jako v uplynulých letech se v jeho rámci uskuteční renomovaná pěvecká soutěž Mundi Cantant i řada nesoutěžních koncertů a doprovodného programu. Organizátoři navíc pro letošní ročník připravili také jednu velkou novinku.

Na 40 pěveckých sborů i orchestrů a dohromady více než tisícovka účastníků a hostů z celkem 14 zemí světa včetně Turecka, Malajsie, Kazachstánu nebo Kanady. To je aktuální bilance festivalu Svátky písní Olomouc, který odstartuje už v úterý 28. května v historickém centru Olomouce. Jeho nedílnou součástí je mezinárodní soutěž amatérských pěveckých sborů Mundi Cantant a s ní spojená soutěž o Absolutního vítěze.

Tyto festivalové stálice od letošního roku rozšiřuje také jedna novinka. “Velkou radost máme z prvního, pilotního ročníku soutěže mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis,” odhaluje nový bod programu ředitel festivalu a pořadatelské agentury Festa Musicale Marek Klimeš. “Festival tedy dostává zcela nový rozměr a už ho nelze jednoduše označit za čistě sborovou akci,” dodává. Pořadatelský tým si od této novinky do budoucna slibuje mimo jiné možnost kombinování sborové a orchestrální hudby na jednotlivých scénách Svátků písní Olomouc.

Jako v uplynulých letech jsou mezi porotci zmiňovaných soutěží Harmonia Iuvenalis i Mundi Cantant významné osobnosti sborového zpěvu z celého světa. Letos například jihokorejský skladatel, vysokoškolský pedagog a sbormistr Cool-Jae Huh nebo Anjana Abraham. Její účast na festivalu představuje i v celoevropském měřítku raritu, protože tato dirigentka, zpěvačka a pedagožka je původem z Indie.

Soutěžní vystoupení jsou zdarma přístupná všem návštěvníkům festivalu. Hodnotit výkony jednotlivých účinkujících ale mohou také fanoušci sborového zpěvu z celého světa. Koncerty se totiž budou vysílat živě přes internet. S tím souvisí také možnost internetového hlasování o nejlepší sbor, ze kterého na konci festivalu vzejde vítěz speciální Ceny publika.

“Svátky písní ale nejsou jen o soutěžení,” upozorňuje Marek Klimeš. “Jednotlivé sbory se v průběhu festivalu potkávají a spolupracují na workshopech, rozborových seminářích a dalších aktivitách. Veřejnosti se navíc představí i prostřednictvím řady nesoutěžních vystoupení na olomouckém Horním náměstí a dalších místech.” Divácky atraktivním bodem festivalu bude také koncert s názvem Sborové ro(c)kování, který se uskuteční v sobotu 1. června. Nabídne spirituály i sborové úpravy slavných skladeb skupin Queen a The Beatles v podání Komorního sboru Lenky Dohnalové-Mlynářové a spojených pěveckých sborů. Celkem se na pódiu objeví přes 200 zpěváků nejen z Olomouckého kraje. V kombinaci s výše zmíněným tak vše naznačuje tomu, že na přelomu května a června bude Olomouc nepřeslechnutelná.

Stejně jako v minulých letech je festival Svátky písní Olomouc spojen se Svátky města Olomouce a letos nově také s celorepublikovou akcí ZUŠ Open.

Pořadatelem festivalu je Festa Musicale, z.s., ve spolupráci s Festa Olomouc, s.r.o., Statutárním městem Olomouc a Unií českých pěveckých sborů. Festival se koná za podpory Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury ČR. Mediálními partnery jsou: Olomoucký Deník, Český rozhlas Olomouc, KlasikaPlus, Hanácké noviny a Hanácký večerník.

Zdroj: Festa Musicale, z.s.

Pro další informace:

Petr Šrajer