Firma Walstead oznamuje finanční výsledky za rok 2018

Londýn 8. dubna 2019 (PROTEXT)

Mark Scanlon, předseda společnosti Walstead

Walstead, přední evropská skupina zabývající se komerčním tiskem, dnes oznámila své předběžné neauditované konsolidované finanční výsledky za 12měsíční období končící 31. prosincem 2018.

Výsledky zahrnují šestiměsíční obchodování společnosti NP Druck, kterou skupina koupila dne 29. června 2018, a tříměsíční příspěvek evropské tiskové divize společnosti LSC Communications (přejmenované na Walstead Central Europe), která do skupiny vstoupila dne 28. září 2018.

Hrubé výnosy skupiny vzrostly o 8,6 % na 520,5 milionu eur (v roce 2017: 479,5 milionu eur). Čisté výnosy (hrubé výnosy po odečtení nákladů na papír) vzrostly o 4,8 % na 314,0 milionů eur (v roce 2017: 299,6 milionu eur).

EBITDA (zisk před úroky, zdaněním, odpisy, amortizací a mimořádnými náklady) se snížila o 8,9 % na 47,0 milionů eur (v roce 2017: 51,6 milionu eur).

Výrobní výkon (měřeno počtem stran A4 vytištěných na 65 rotačních ofsetových strojích a čtyřech hlubotiskových strojích ve vlastnictví skupiny) vzrostl o 1,9 % na 10,9 miliardy stran (v roce 2017: 10,7 miliardy stran).

Mark Scanlon, předseda společnosti Walstead, k tomu dodává: "Vzhledem k nepříznivým tržním podmínkám, které naše odvětví zažilo během uplynulého roku, se jedná o chvályhodné výsledky. Poprvé za mnoho let naše odvětví zasáhl výrazný nárůst cen papíru, což mělo za následek snížení rozpočtů na tisk, které mělo vykompenzovat tyto vyšší náklady. Tato dynamika pak uvolnila výrobní kapacitu mnoha našich konkurentů, kteří reagovali snížením cen s cílem získat nové zakázky. Očekáváme, že obchodní činnost bude i v roce 2019 náročná, ale doufáme, že podmínky nebudou tak nepříznivé jako v roce 2018. Ale na zlepšení podmínek se nebudeme spoléhat a jako vždy se vynasnažíme udržet náklady, abychom zachovali naše marže a konkurenceschopnost. Budeme pokračovat v naší strategii akvizic předních rotačních ofsetových tiskáren v dalších lokalitách, abychom si udrželi a zlepšili pozici na trhu a zvýšili naše příjmy a peněžní toky."

Poznámky pro editory:

Walstead Group Limited má sídlo v Londýně a je největší společností podnikající v komerčním rotačním ofsetovém tisku v Evropě s výnosy ve výši zhruba 700 milionů eur. Od svého založení v roce 2008 společnost Walstead realizovala 10 akvizic. Provozuje čtyři regionální divize (Walstead United Kingdom, Walstead Iberia, Walstead Leykam a Walstead Central Europe), které společně zaměstnávají 3 700 zaměstnanců v 15 výrobních tiskařských závodech ve Velké Británii, Španělsku, Rakousku, České republice, Slovinsku a Polsku.

V posledních čtyřech letech se společnost Walstead stala největší skupinou pro rotační ofsetový tisk v Evropě a je vnímána jako nejúspěšnější společnost v oblasti akvizic v tomto sektoru.

Skupina má nyní 65 rotačních ofsetových strojů a čtyři hlubotiskové stroje, které zpracovávají ročně více než 900 000 tun papíru. Skupina Walstead se specializuje na tisk velkých objemů reklamních letáků a prospektů pro přední evropské maloobchodní prodejce; tisk časopisů, katalogů, příbalových materiálů a brožur pro nakladatelství a majitele značek. Skupina také poskytuje předtiskové a mediální digitální služby prostřednictvím své divize Rhapsody, která má kanceláře v Londýně, Varšavě a Madridu.

www.walstead-group.com

www.rhapsodymedia.com