Z EET unikají citlivá data podnikatelů

Praha 30. ledna 2019 (PROTEXT)

Zástupci podnikatelů na dnešní tiskové konferenci demonstrovali, jakým způsobem mohou unikat citlivá data podnikatelů zapojených do EET. Elektronická evidence je podle nich navržena nedbale a nesplňuje základní požadavky na bezpečnost.

"K údajům z EET se může dostat téměř každý. Pokud někdo chce, zjistí obraty jednotlivých provozoven, měsíční prodeje, prodeje ve dnech v týdnu i prodeje v hodinách i minutách," upozornil IT expert a dlouhodobý bojovník proti EET Boleslav Buzek.

Právě zmíněný obrat provozoven a další podobné údaje jsou podle obchodního zákoníku obchodním tajemstvím. EET je tedy v přímém rozporu s českým obchodním právem i obchodním právem euroatlantických zemí. Česká EET totiž ohrožuje nejen české živnostníky, ale také velké firmy i nadnárodní řetězce.

"Dle vývoje obratu lze např. vyčíst, ve kterém místě se lépe podniká, v jaké dny a jaké jsou sezónní výkyvy. Na základě těchto informací lze rozhodovat o významných investicích i o optimalizaci zásob v sezónních výkyvech a získat tím nekalou konkurenční výhodu," doplnil Buzek.

Zástupci podnikatelů sdružení v Podnikatelských odborech i dalších uskupeních proto vyzývají ministerstvo financí a premiéra Andreje Babiše k okamžitému rušení EET.

K jejich výzvě se také připojují i někteří poslanci. Podle Jana Skopečka z ODS EET absolutně nic nepřinesla a údaje, kterými se ministerstvo financí ohledně EET chlubí, jsou pouze vycucaná z prstu.

Pokud nebude na podnikatelskou výzvu ministerstvo reagovat, budou podnikatelé postupovat soudní cestou.

Kontakt:

Martin Opatrný