TIP NA VÍKEND: CZECH REPUBRICK: NEJVĚTŠÍ LEGO-VÝSTAVA ŠIROKO DALEKO

Praha 5. prosince 2018 (PROTEXT)

Máte rádi Českou republiku a její památky? Rádi byste procestovali Čechy a Moravu, ale jaksi se vám nedostává času na dlouhé poznávací výlety? A jste fanoušky stavebnic lego? Potom je tato akce jako stvořená právě pro vás! Unikátní lego výstava v pražském Hamleys představuje návštěvníkům modely významných českých památek na ploše 900 m2. A nejen to!

V dolním patře největšího hračkářství ve střední Evropě naleznete více než 30 úchvatných modelů. Těšit se můžete na architektonické skvosty z bohaté české historie, jako jsou například slavné hrady Karlštejn, Bouzov, Hluboká, Rožmberk či Bezděz, zmenšeniny zámku Lednice, Svatovítské katedrály, Chrámu Sv. Barbory v Kutné Hoře, Národního muzea, ale i moderních architektonických památek: vysílače na Ještědu, vily Tugendhat, Tančícího domu či nikdy nerealizované Národní knihovny z dílny architekta Jana Kaplického.

2,5 tuny lega, 13850 hodin práce

"Připravit exponáty na tuto výstavu trvalo přibližně 13.850 hodin práce českých nadšenců, pro něž se lego stalo doslova vášní. Všechny stavby jsou složeny výhradně z originálních lego dílů a nejsou spojovány žádným lepidlem ani speciálně upravenými kostkami," popisuje Pavel Čmelík, zástupce hračkářství Hamleys, a dodává: "Dohromady je na výstavbu použito zhruba 2,5 tuny kostiček lego."

Krom historických budov můžete v rámci výstavy obdivovat také několik soch z lega, lego-repliku královských korunovačních klenotů v měřítku 1:1 či pohyblivý lunapark. "Každých 15 minut se za pomoci časovače spustí vozíček, který vyveze několik lego postaviček na adrenalinovou projížďku po horské dráze. Ta měří skoro 7 metrů na délku a s více než 26 metry kolejí se stává největším modelem svého druhu na světě," říká Pavel Čmelík.

- Na stavbu modelu Svatovítské katedrály bylo spotřebováno 400.000 kostiček lego a její stavba trvala 1800 hodin

- Hudební akce "Brick festival" se účastní 1400 lego-panáčků, neboli minigifů.

- Do celé výstavy je zakomponováno mnoho skrytých "lego-vtípků", jako například postavy z Hvězdných válek a dalších filmů, figurky představující současné české politiky, zombie, superhrdiny a mnoho dalších.

Pro návštěvníky je toho ve světě lega připraveno ale mnohem více. V oddělení LEGO Technic se hraví hosté mohou stát pilotem stíhačky, řidičem tahače nebo třeba osvětlovačem hudebního festivalu. Zajímavostí je též možnost vyzkoušet si tzv. cameru obscuru, která v dávných dobách pomáhala malířům kreslit podle předlohy, nebo klíčovací místnost, kde lego kostky doslova rostou před očima.

Více informací o fascinující výstavě lega Czech Repubrick najdete na www.czechrepubrick.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/czechrepubrick/.

Veškeré obrazové podklady a TZ v elektronické podobě ke stažení na:

bit.ly/Hamleys-vylet.

Kontakt pro média: