Mladí architekti navrhli soběstačné čtvrti českých měst

Č. Krumlov 26. listopadu 2018 (PROTEXT)

Návrh energeticky soběstačné čtvrti projektu Český ostrovní dům / autor: Zuzana Kopiláková

Jedna z individuálních solárních instalací v německém Wolfhagenu / foto: Solar Project Vlastní výroba elektrické energie, ale i dílčí potravinová nezávislost / autor: Zuzana Kopiláková Návrh, který v letošním ročníku soutěže Český ostrovní dům skončil na třetím místě / autor: Martin Jirásko

"Věřím, že dílčí lokální nezávislost, nejen energetická, bude definovat termín smart city. Cílem architektonické soutěže Český ostrovní dům 2018 bylo vytvořit a zdarma zveřejnit inspirativní projekty malých, soběstačných čtvrtí," popisuje Pavel Podruh, zakladatel ČOD.

Letošním vítězem této soutěže je Zuzana Kopiláková, studentka architektury v Bratislavě, se svým návrhem minimalizujícím externí dodávky elektrické energie a spotřebu pitné vody. Koncept také počítá se společnou produkcí potravin, malým chovem zvířat a sdílením přebytků elektřiny s obcí.

"Myslím, že nyní je ten nejpříhodnější čas pro odvážná zastupitelstva, starosty a občany začít přemýšlet nad městem jako producentem, který nejen zajišťuje svým obyvatelům větší zdrojovou bezpečnost, ale stává se i třeba výrobcem a dodavatelem energie,“ doplňuje Podruh. Projekt ČOD funguje bez českých a evropských dotací jako volné sdružení jednotlivců, odborníků a společností. Na svém kontě má nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award, dále také cenu Energy Globe či ocenění OSN za společenský přínos.

ikona Celá tisková zpráva

Kontakt: Pavel Podruh

pavel@ceskyostrovnidum.cz

Keywords ČR-architektura-firmy-Český ostrovní dům