Devátý ročník divadelní přehlídky Ostrava v Praze začíná ve čtvrtek 1. 11.

Maryša – bratří Mrštíkové, divácky nejúspěšnější inscenace sezóny 2017-18 v Divadle Petra Bezruče, na snímku Pavla Gajdošíková jako Maryša a Norbert Lichý jako Lízal, Divadlo Komedie 6.11.

David Viktora v jednom z monologů Erica Bogosiana (činohra Národního divadla moravskoslezského),
inscenace má název Sex, drogy a hafo prachů, Divadlo Komedie Praha 3.11.
Macle - Julius Eastman, na snímku Petr Kotík a S.E.M. Ensemble – vokální dílo zazní spolu s dalšími dvěma moderními operami 2.11. v Divadle Komedie (připravili: Národní divadlo moravskoslezské a Ostravské centrum nové hudby – jde o výběr z bienále Dny nové opery Ostrava -  NODO)

Tři pražské scény obsadí od 1. do 8. listopadu 2018 již devátý ročník divadelního festivalu Ostrava v Praze. Národní divadlo moravskoslezské, Komorní scéna Aréna, Divadlo Petra Bezruče a Divadlo loutek Ostrava nabídnou to nejlepší z tvorby uplynulé sezóny. Zahájení proběhne 1. listopadu v Divadle pod Palmovkou, v šesti následujících dnech se bude hrát v Divadle Komedie a 8.listopadu uzavře festival Divadlo Petra Bezruče na scéně V Celetné. Osm inscenací vybírala divadla sama, jde vždy o divácky velmi úspěšné kusy pozitivně hodnocené také kritikou a ověnčené diváckými i odbornými cenami. Většina představení je už téměř vyprodána. K dispozici bylo asi 2500 vstupenek.

Ostravská divadla mají v republice zvuk, jsou pravidelně kladně hodnocena jak kritiky, tak diváky. Komorní scéna Aréna je například čtyřnásobnou nositelkou ceny Divadlo roku. Herci sbírají ceny Thálie i jiná ocenění, a to platí i pro díla vybraná pro letošní festival. Naprostá většina z nich bývá dlouho dopředu vyprodána. Letošní ročník podpoří město Ostrava - zřizovatel všech čtyř divadel a hlavní partner přehlídky - téměř dvěma milióny korun. Všechny informace jsou na webu festivalu: www.ostravavpraze.eu. Přikládáme program.

Festival Ostrava v Praze vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem. Osmý ročník festivalu Ostrava v Praze ovládl vloni v listopadu šest pražských divadel, devět představení vidělo asi 2500 diváků a většina z nich byla také vyprodaná.

Letošní přehlídku zahájí Národní divadlo moravskoslezské v Divadle pod Palmovkou 1. listopadu úspěšnou operou Lazebník sevillský!!! s vtipně přebásněným libretem Jarka Nohavici v režii Ondřeje Havelky. V prodeji jsou poslední vstupenky. (pozn.: Tři vykřičníky jsou symbolem Ostravy, má je v logu, proto si inscenační tým pohrál takto i s názvem opery).

"Pražskému publiku naše divadlo poté nabídne tři další inscenace v Divadle Komedie. V jediném unikátním večeru nazvaném Opera? Opera!!! to budou 2. listopadu tři díla uvedená v rámci bienále Dny nové opery Ostrava. Poté 3. listopadu výběr monologů známého arménsko-amerického herce, novináře a performera Erica Bogosiana Sex, lži a hafo prachů. Ve skvělém podání Davida Viktory a Františka Večeři. A konečně 4. listopadu uvedeme v Divadle Komedie hudební dílo Jaroslava Duška, Maria Buzziho a Ondřeje Smeykala L2: Brána života!," přibližuje ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil s tím, že Lazebníka sevillského!!! i hudební drama L2: Brána života! tvůrčí týmy upravily do komornější - zájezdové podoby a Duškovo dílo už letos mělo vyprodáno v červnu na festivalu Smetanova Litomyšl a také v pražské Komedii už vstupenky prakticky nejsou.

(pozn. Inscenace Sex, drogy a hafo prachů je změna programu - NDM hraje za původně avízované drama Teď mě zabij, již zakoupené vstupenky jsou platné.)

Divadlo Petra Bezruče bude hrát na scéně Divadla Komedie 6. listopadu Maryšu bratří Mrštíků. Ta byla divácky nejúspěšnější premiérou uplynulé sezóny. Festival pak uzavře V Celetné Spalovačem mrtvol 8. listopadu se skvělým Norbertem Lichým v roli Romana Kopfrkingla. Čtyřnásobné Divadlo roku - ostravská Aréna - vsadilo podobně jako Bezruči na klasiku a sehraje na scéně Divadla Komedie Čechovovy Tři sestry (5. listopadu).

Loutkové divadlo nabídne tamtéž hru Stříhali dohola Josefa Kajnara (7. listopadu) - je o mládí známého básníka, které strávil v Ostravě a doprovázejí ji známé hudební hity.

FESTIVAL OSTRAVA V PRAZE PODPOŘILO STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA DVĚMA MILIÓNY KORUN A JE HLAVNÍM POŘADATELEM. DĚKUJEME ZA PODPORU HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY A ZÁŠTITU PRIMÁTORKY ANDRIANY KRNÁČOVÉ. DALŠÍ PARTNEŘI: REVÍRNÍ BRATRSKÁ POKLADNA - ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA, LEO EXPRESS, PRAGUE CITY TOURISM A OSTRAVAINFO !!!.

ikona Program festivalu Ostrava v Praze

Kontakt: