Překonejme klišé o „Latince“. S novým TRADE NEWS.

Praha 26. února 2018 (PROTEXT)

Že Kolumbie není jen kokain a káva a místní obyvatele si získáme Pražským Jezulátkem a pivem, tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro první letošní TRADE NEWS Šárka Stegbauerová, výkonná ředitelka Smíšené obchodní komory Česko-Tichomořská Aliance (ČESTA).

Ačkoliv se jedná o dosud českými exportéry nepříliš objevené místo, doporučuje je nepřehlížet, neboť i podle oficiálních čísel jde o jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik na tomto kontinentu. Upozorňuje také na možnost obdržet při vstupu do tohoto regionu podporu České rozvojové agentury. „Ovšem za předpokladu, že předložíte kvalitní projekt, který má v dané oblasti opodstatnění a bude spojený s rozvojovou pomocí,“ dodává s tím, že právě na jaře budou vypsány nové výzvy. S vedoucím zahraniční kanceláře CzechTrade v Bogotě Jiřím Jílkem se shodují, že pro obchodní úspěch je nutné kromě jiného nikam nepospíchat, nikdy nekritizovat, navázat neformálnější kontakty a mít jištěná záda spolehlivým lokálním partnerem.

Zakladatel a majitel pobočky mezinárodní společnosti Performia v Bogotě Jairo Pinilla Gutiérrez dokonce tvrdí, že Kolumbijci přijímají Evropany s otevřenou náručí a že kdyby byl českým podnikatelem, určitě by se sem vydal. "Avšak je třeba znát lokální kulturu a vědět, jak se dostat k lidem, majitelům a ředitelům firem, což není vždy snadné... Jako obchodníci byste sem museli hodně jezdit, protože obchod na dálku nemá šanci. Ale určitě byste sem jezdili rádi. Učarovala by vám řada věcí,“ vysvětluje. Jeho slova potvrzuje například majitel společnosti ZLIN AIRCRAFT Miloslav Tutter, který má podle všeho tento kontinent s nádhernou přírodou a milými veselými lidmi hodně rád. Jeho společnost, která je pokračovatelem baťovské tradice, tam řadu let úspěšně exportuje sportovní letadla ZLIN spolu se zajištěním servisu a proškolením pilotů.

Prostřednictvím TRADE NEWS zavítáte dále do Ekvádoru či zemí Střední Ameriky. První letošní vydání vychází tištěným nákladem 8200 kusů na 88 stranách. Jako vždy v něm najdete exkluzivní rozhovory, články, analýzy, inspirativní příběhy úspěšných českých firem, původní infografiky a další zajímavé novinky ze světového i domácího byznysu. Dvouměsíčník TRADE NEWS vydává již sedmým rokem agentura ANTECOM jako magazín Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

TRADE NEWS je distribuován bezúplatně přímo k manažerům firem s rozhodující pravomocí. Zdaleka se nejedná pouze o členy AMSP ČR, ale také o další společnosti a instituce. Je připravován ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, proexportní agenturou CzechTrade a ostatními institucemi podporujícími český vývoz, jako jsou například EGAP, ČEB, CzechInvest, ČMZRB, ICC ČR aj.

Více informací také na: http://www.itradenews.czhttp://www.tradenews.cz

Kontakt:

ANTECOM s.r.o.