Performance reagující na pražský památník okupantům z roku 1968

Praha 21. března (PROTEXT)

V pátek 21. března od 11 hodin proběhne happening, jehož cílem je umístit na kontroverzní pomník připomínající sovětské okupanty z roku 1968, který byl v únoru odhalený na Olšanských hřbitovech v Praze, plastové zmenšeniny sovětských tanků.

Happening má formu umělecké performance, která má především zdůraznit absurditu pomníku a upozornit na nebezpečný a stále sílící vliv komunistických a proruských tendencí v České republice. Cílem performance není poškození pomníku a jeho bezprostředního okolí, ani narušení pietního místa, jakým jsou Olšanské hřbitovy. "V posledních několika letech můžeme sledovat podivnou tendenci, která se snaží sovětskou okupaci ze srpna 1968 ospravedlňovat nebo jí dokonce přisuzovat pozitivní význam. Tyto tendence některých českých a ruských obyvatel mě zneklidňují a nehodlám jim pouze přihlížet," uvádí jeden z iniciátorů Michal Doležel. Performace nemá být pouze formálním gestem bez hlubšího významu. Samotný akt nese jasnou symboliku, umocněnou současnými událostmi na Ukrajině. "Zejména události poslední doby spojené se smrtí Vasila Bilaka, a snahou některých lidí o jeho rehabilitaci, či vojenská intervence na Ukrajině, jsou kroky skutečně zneklidňující. Je nepochybné, že v boji o ekonomický vliv na našem území dochází také primitivní projekci totalitárních ideologií a zpochybňování obětí komunistického režimu," doplňuje Doležel.

"Jak senátor Doubrava, který se odkrytí památníků zúčastnil, tak jeho iniciátoři namítají, že je pomníkem vojákům, kteří byli do Československa nahnaní nedobrovolně.

Pokud bychom k tomu přistupovali obdobně, mohli bychom pak postavit pomník příslušníkům německého Wehrmachtu. Většina z nich byla jeho členy také nedobrovolně. Pomník je navíc absurdní v tom, že stojí právě na Olšanských hřbitovech, kde jsou pochováni i ti které se režim, jež okupanti přijeli hájit, snažil umlčet," doplňuje Lukáš Houdek.

Kontakt:

Michal Doležel, tel.: 739 570 706

Keywords ČR-Rusko-armáda-historie-veteráni-1968-Praha-TJ Sokol Brno I

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts
Media, society and lifestyle
Culture