SANEP: SMER-SD dva měsíce před volbami atakuje padesátiprocentní hranici voličské podpory

Praha 12. ledna (PROTEXT)

V případě hypotetického aktuálního konání voleb do Národní rady by SMER-SD Roberta Fica zvítězil s téměř čtyřicetiprocentním náskokem před druhou nejsilnější stranou SDKÚ-DS, která by v lednu získala necelých deset procent hlasů. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který vychází z názorů 54,3% hlasů rozhodnutých voličů. Absolutní favorit nadcházejících předčasných voleb SMER-SD aktuálně získává hlasy i od nespokojených pravicových voličů. Nejvíce však těží strana Roberta Fica ze stále zesilující sociální nespokojenosti většiny veřejnosti. Třetí příčku v pomyslných lednových volbách by v aktuálních teoretických volbách obsadila KDH se ziskem 8,9% hlasů následována stranou MOST-HÍD, která by aktuálně získala 7,8% hlasů rozhodnutých voličů. Pomyslnou pátou příčku by v lednových teoretických volbách obsadila strana SaS s 6,1% hlasů, a šestou příčku OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti se ziskem 5,2% hlasů. Poslední stranou, která by získala poslanecká křesla v Národní radě, by se stala SNS, jíž by v lednu dalo svůj hlasů 5,1% voličů. Žádná jiná politická strana by se do Sněmovny aktuálně nedostala. Při pohledu na volební preference, které aktuálně monitorují nálady rozhodnutých voličů, je důležité zohlednit jak statickou odchylku, tak i fakt, že skutečné výsledky březnových předčasných voleb mohou být ovlivněny aktuálním politickým děním a zejména pak skutečnou voličskou účastí. Z aktuálního průzkumu volebních (nikoli stranických) preferencí je však možné vypozorovat momentální nálady rozhodnutých voličů, kteří jednoznačně preferují stranu SMER-SD, která se stejně jako při posledních volbách nepochybně stane vítězem březnových předčasných voleb. Na rozdíl od posledních voleb, má však tentokrát Robert Fico reálnou šanci zcela ovládnout Národní radu nebo popřípadě sestavit pohodlnou koaliční vládu dvou stran. Ve vztahu k nadcházejícím předčasným volbám rovněž nelze opomenout vliv na rozhodnutí voličů, který bezpochyby bude mít i aktuální aféra kolem spisu Gorila a Gorila 1, který se týká údajného ovlivňování domácí politiky finanční skupinou Penta. Rozsáhlý materiál, který se objevil na internetu a který je jednou částí politické reprezentace, odborníků a policistů považován za pravdivý a druhou částí za účelový podvrh, popisuje dosazování politických kandidátů do státních podniků, provize při privatizaci a pavučinu vztahů napříč politickou a podnikatelskou sférou a bezpečnostními složkami. Podle politologů a narůstajících preferencí strany Roberta Fica je možné, že i tato aféra může přispět k jeho fenomenálnímu volebnímu vítězství. To se však ukáže až podle dalšího vývoje této kauzy, která aktuálně hýbe domácí politickou scénou a vnáší mnoho znepokojujících otázek do myslí občanů.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 8. - 11. ledna 2012 na vybrané skupině 2491 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel SR ve věku 18-67let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 25 tisíc registrovaných uživatelů 7,324 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel SR dle údajů Slovenského statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vycházející pouze z hlasů 54,3% rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Absolutním a zcela neohroženým vítězem voleb do Národní rady by se v případě aktuálního konání teoretických voleb stal SMER-SD Roberta Fica se ziskem 46,9% hlasů rozhodnutých voličů. Tento aktuální výsledek dává Robertu Ficovi, který svrhnul vládu Ivety Radičovej, reálnou naději na většinové ovládnutí Sněmovny. Robert Fico si na svoji stranu získává voliče zejména řešením složité ekonomické situace, kdy navrhuje zavedení tzv. progresivní daně, tedy zvýšení daňové zátěže pouze u největší příjmové skupiny obyvatel. To vnímají jako kladný signál zejména voliči, kteří se dostávají vinou zvyšujících se přímých i nepřímých daní do složité finanční situace. Důvodem skutečnosti, že Robert Fico na svoji stranu přetahuje i pravicové voliče, je faktická nespokojenost části pravicového voličského spektra z více jak ročním působením koaliční vlády a ekonomickým stavem země. Zajímavým momentem v předvolebním klání, je i výrok Roberta Fica, který avizoval, že nehodlá být vládou jedné strany a i v případě, že získá nadpoloviční počet poslaneckých křesel, hodlá vládnout s koaličním partnerem. Rovněž tento rozvážný postoj politika, který si je vědom své moci, může přispět k jeho fenomenálnímu vítězství.

S rozdílem 37,7 procentních bodů by na druhém místě se ziskem pouhých 9,2% hlasů rozhodnutých voličů skončila nejsilnější vládní strana SDKÚ-DS. Ta dostala v posledních řádných volbách podporu 15,1% hlasů. Tento pokles voličské důvěry, který provází i ostatní strany odstupující vládní koalice, je důsledkem nespokojenosti voličů s více jak ročním působením vlády Ivety Radičovej.

Třetí stranou by se v teoretických lednových volbách v Národní radě stala další vládní strana KDH, kterou by aktuálně volilo 8,9% voličů. Křesťanští demokraté jsou jedinou vládní stranou, která by si oproti posledním řádným volbám polepšila a to o 0,4 procentního bodu. KDH je tradiční stranou, která oslovuje specifickou a do jisté míry jednotnou, a tedy stabilní část voličského elektorátu, který není náchylný na zásadní volební výkyvy.

Čtvrtou stranou, která by obsadila křesla v Národní radě, by se aktuálně stala Slovensko-maďarská strana Most-Híd, se ziskem 7,9% hlasů. Tato nejmenší vládní strana, která si oproti posledním volbám pohoršila o 0,3 procentního bodu, má díky zaměření na maďarskou menšinu a tématiku vzájemného národnostního a etnického usmíření a porozumění, ale i díky osobě bývalého předsedy Strany maďarské koalice, šanci na znovuzískání poslaneckých křesel ve zhruba stejném počtu, jako je tomu nyní.

Pátou stranou, která by se v lednu dostala do Národní rady je stávající druhá nejsilnější vládní strana a nováček na slovenské politické scéně SaS (Sloboda a solidarita), která by aktuálně získala podporu 6,1% hlasů. Oproti minulým volbám však SaS utrpěla výrazný propad o 6 procentních bodů, čemuž výrazně napomohlo odštěpení části její poslanecké frakce, která založila stranu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Ta se zároveň stala největším politickým konkurentem SaS. Šance na volební úspěch v nadcházejících předčasných volbách pro SaS výrazně zvýšila angažovanost jejích představitelů v aktuální aféře probíhající kolem spisů Gorila a Gorila1. Právě poslanci strany SaS podali v souvislosti s aférou spisu Gorila, která hýbe slovenskou domácí politickou scénou, trestní oznámení s tvrzením, že se jedná o pravdivé informace, které měly být v minulosti účelově zametány pod koberec. Pravdivost těchto spisů však část politické reprezentace naopak považuje za nepravdivé a účelově zmanipulované v rámci předvolebního boje.

Předposlední stranou, která by v lednu překročila pětiprocentní hranici, a obsadila by tedy poslanecká křesla, by byla strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a to se ziskem 5,2% hlasů. Tato nová strana, která vznikla odštěpením části poslanců vládní strany SaS tak aspiruje na volební úspěch. Ten je však závislý zejména na voličské účasti a na voličské podpoře konkurenční SaS.

Poslední stranou, která by se aktuálně dostala do Národní rady je se ziskem 5,1% hlasů strana SNS, která by si tak obhájila stejný počet hlasů jako při posledních volbách. V případě úspěchu Slovenské národní strany pod vedením Jána Sloty by se mohla tato současná nejmenší strana Národní rady ucházet o místo koaličního partnera v tuto chvíli vítězné strany SMER-SD.

Společnost SANEP v rámci volebního průzkumu prezentuje výsledky pouze stran, které by překročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Národní rady Slovenské republiky. Ostatní politické strany a hnutí skončily hluboko pod touto pětiprocentní hranicí.

Více na http://www.SANEP.sk

Kontakt:

Oldřich Zajíc

ředitel a jednatel

e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Keywords ČR-Slovensko-volby-strany-SANEP-MÍNĚNÍ

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free